[FinalTilesGallery id=’1′]

 

Net als bij Blauwdruck Zwolsch Warenhuis is Blauwdruck de Galerie eigenlijk ontstaan uit een opeenstapeling van factoren in combinatie met ‘ de tijd is er rijp voor’ . Er was niet een vooropgezet plan waar maanden aan gewerkt was. De mogelijkheid deed zich voor en ineens had ik een winkel. De mogelijkheid deed zich voor en ineens heb ik een galerie. Zo is het gegaan.

De winkel is ontstaan vanuit ervaring met een galerie in Berlijn, de behoefte een podium te bieden voor de mooie dingen die in Zwolle worden gemaakt, en een concept dat ik in Rotterdam zag (GROOS, kunst van Rotterdammers). Op een dag werd ik wakker, kwamen al die dingen bij elkaar en wist ik: ik wil een winkel met Zwolse producten. Binnen 2 maanden was het zover en begon ik in de Hoofdwacht.

In september 2015 was ik op een kunstbeurs in Berlijn, echt een Thrill, ik zag mezelf al helemaal op zo’n beurs staan. Het doel van het bezoek was een galerie te zoeken voor het werk van Zwolse kunstenaars. Een uitwisseling. Totdat ik een galeriehouder sprak die zei: “zo werkt dat niet, een galeriehouder verkoopt vaak kunst waar hij zelf affiniteit mee heeft, hij bouwt een band op met de kunstenaars, weet wat ze bezighoudt en helpt ze in hun ontwikkeling”. Dus ik kan beter zelf een galerie beginnen, zei ik. “Ja, eigentlich doch”, zei hij. Nou was ik dat helemaal niet van plan. Maar ja, zoals gezegd: “de tijd was er blijkbaar rijp voor’, want een paar maanden later kwam Anne Blok mijn winkel binnen. Jorien! zei ze, we zijn in de Biljartfabriek aan het verbouwen en hebben een gang waar we graag kunst van Blauwdruck aan de muur willen. “Leuk idee” zei ik, ik kom kijken. Zo gezegd zo gedaan. Ik zag een gangetje voor me in een stoffig pand. Vanwege de verbouwing was de entree van de gang bedekt met een zeil. Toen ik dat zeil aan de kant schoof viel mijn mond open van verbazing. Dit was geen gangetje, dit was een HAL! En wat een museale sfeer. “Ja, wacht es effe” zei ik,” dit is te mooi voor zomaar wat kunst aan de wand”. Ik ga hier een galerie beginnen! 

21 februari is het zover. Dan is de officiële opening. Vijf Zwolse kunstenaars bijten het spits af. Annet Vroom, Peter Geerts, Tamme de Boer, Marcel Goossen en Johan Kuipers. Delicaat, intens en hier en daar rauw werk van de eerste kunstenaars in mijn stal. Er volgen er vast meer en die komen wat mij betreft niet persé uit Zwolle. Mij lijkt het te gek om crossovers te maken met kunstenaars uit bijvoorbeeld Amsterdam, Berlijn of New York…en wie weet sta ik dan toch vol trots met hun werk op een beurs. Als de tijd er rijp voor is…

Inmiddels is de galerie een vast onderdeel geworden van Blauwdruck Zwolsch Warenhuis aan Sassenstraat 26. Vanaf Oktober 2018