Expositie 5. Blauwe Diesel

Kunstenaarscollectief Blauwe Diesel, bestaande uit Richard Kemerink op Schiphorst, Bernd te Winkel en ondergetekende, startte in maart 2011 een project waarbij de schilderkunst wordt benaderd als een estafettevorm. Een schilderij gaat van hand naar hand en bereikt, soms na tussenkomst van een gastschilder, de finish. Daar wordt gekeken of het de kwaliteitslimiet haalt of dat het nog een rondje moet.

In april 2012 was het resultaat te zien in Van Aalmoezenier tot Zaaddonor, een tentoonstelling van 26 geschilderde portretten van personen in functie. Van Xenofoob tot Flierefluiter, van Beul tot Ordebewaker, allen namen ze plaats in de oude wachtkamer van Station Heino. Vanaf die plek reisde het hele gezelschap vervolgens door naar Zwolle, om zich te nestelen in de werkruimte van liefhebber en grafisch vormgever Peter Uil. 20 januari 2017 strijkt het 26-koppige gezelschap opnieuw neer, nu in Blauwdruck de Galerie. De jongens van Blauwe Diesel grijpen de gelegenheid aan om de reizende tentoonstelling uit te breiden met een selectie uit individueel werk. En dat is niet om het eigen ego op te vijzelen, nadat het ten tijde van de samenwerking flinke deuken opliep. Kunstrecensent Kees van de Bocht slaat de spijker op z’n kop wanneer hij schrijft:

‘Ego’s worden opzijgezet, krachten gebundeld. Als in een opgepoetst, verlaten harnas spiegelen zich kleur, vorm, structuur en betekenislagen (……) in al haar mogelijke en onmogelijke gedaantes, maar toch ook, en zeker niet in de laatste plaats: als een eerbetoon aan het schilderen ’

15940626_403518723335823_6224835127117799348_n